Overslaan en naar de inhoud gaan

helderheid in de diepte

Comics station Antwerp

Bouwheer
Comics Station Antwerp nv
Hoofdaannemer
Vanhout.Pro
Bouwjaar
2016-2017
Oppervlakte
ca. 6.100 m2
Fotografie
J-L Laloux

Comics Station is een indoor themapark rond de populaire Belgische stripfiguren, gericht op een familiaal publiek. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Belgische strips is men erin geslaagd om de uitgeverijen, auteurs en rechtenhouders op één lijn te krijgen en de stripfiguren samen te brengen onder één dak. Dit project heeft mede tot doel de stripcultuur in stand te houden en de levensvatbaarheid van de stripkunst ook naar de toekomst toe te verzekeren.

De 3 initiatiefnemers hadden voor Comics Station Antwerp een wel heel bijzondere locatie op het oog: het station Antwerpen-Centraal, binnenin de hal aan de zijde van het Kievitplein. Een uniek project op een uitzonderlijke locatie: een geweldige kans voor ons kantoor om onze creativiteit ten volle te benutten, maar ook een zware verantwoordelijkheid om met respect om te gaan met deze bijzondere omgeving.  

De basis van het architecturale concept kan herleid worden tot een tweetal fundamentele ingrepen. Enerzijds het construeren van een aantal nieuwe vloerlagen in het bestaande atrium om zo voldoende vloeroppervlakte, net iets meer dan 6000 m2, voor het gevraagde programma te ontwikkelen. Anderzijds het introduceren van een transparant, ellipsvormig volume hetwelk, als blikvanger, zichtbaarheid moet geven aan het project en ook via grote vides voor voldoende lichtinval zal zorgen tot op de laagste niveau's. Een groot aandeel van het project bevindt zich immers ondergronds en het is van groot belang om zoveel mogelijk daglicht tot beneden te doen doordringen. Een heldere, luchtige, open ruimte in het hart van het project, met centraal een monumentale wenteltrap, zorgt voor een aangename beleving en vormt het bindmiddel tussen de verschillende niveau's.